НЕПРИБУТКІВЦЯМ НЕ ВАРТО ВИПЛАЧУВАТИ ДОХІД СВОЇМ УЧАСНИКАМ

ЧИ ВАРТО НЕПРИБУТКІВЦЯМ ВИПЛАЧУВАТИ ДОХІД СВОЇМ УЧАСНИКАМ?

Фіскали роз’яснили, що будь-яка виплата своїм засновникам, працівникам або членам на підставі договорів цивільного характеру, вважається використанням доходу для вигоди учасника, тобто не за цільовим призначенням.

Така неприбуткова організація зобов’язана подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення. У Звіті необхідно зазначити самостійно нараховане податкове зобов’язання з податку на прибуток, розраховане виходячи із суми операції нецільового використання коштів. З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня звітного року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до фіскальної служби квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

Крім того, така неприбуткова організація підлягає виключенню контролюючим органом з реєстру.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом III Податкового кодексу для неприбуткових організацій – платників податку на прибуток.

При цьому, оплата праці засновникам (учасникам), працівникам, членам такої організації та інші виплати, що входять до витрат на оплату праці вважаються витратами в межах статутної діяльності, що є обов’язковою умовою для неприбуткових організацій.